News

Geen woonbonus meer vanaf 1 januari 2020

Wie nog wil genieten van de woonbonus, die de Vlaamse regering vanaf volgend jaar wil schrappen, zet er best flink wat vaart achter. Tussen het ondertekenen van het compromis en het verlijden van de akte bij de notaris zit er enkele maanden. Die akte wordt het uitgangspunt, schrijft De Tijd, dus dat wil zeggen dat die ten laatste op 31 december 2019 moet verleden zijn. Notarissen worden ondertussen overstelpt met vragen over de woonbonus.

Met de woonbonus krijgen eigenaars van een gezinswoning in Vlaanderen een belastingvermindering gedurende de looptijd van hun hypothecaire lening. Daar kwam kritiek op omdat de maatregel de woningprijzen de hoogte in zou jagen en vooral al vermogende mensen ervan zouden profiteren. De nieuwe Vlaamse regering wil nu de woonbonus laten uitdoven vanaf 1 januari 2020 en compenseren door de registratierechten te verlagen van 7 naar 6 procent.

Uitgangspunt

Wie al een gezinswoning heeft aangekocht, hoeft zich geen zorgen te maken: het fiscaal voordeel blijft behouden. Maar wie nog op zoek is naar een woning en nog een lening moet afsluiten, zal zich moeten haasten. Tussen het ondertekenen van het compromis bij de aankoop van een huis en het verlijden (voorlezen en tekenen) van de krediet- en aankoopakte bij de notaris zit er namelijk altijd een paar maanden. De maximale termijn is daarvoor vier maanden, maar doorgaans hebben de notarissen alle informatie verzameld binnen twee à drie maanden, afhankelijk van het dossier.

Voorlopig was het niet helemaal duidelijk of de nieuwe Vlaamse regering het ondertekenen van het compromis of de datum van de kredietakte als uitgangspunt zou nemen, maar volgens De Tijd zal naar de datum van het verlijden van de kredietakte worden gekeken en komen er geen overgangsmaatregelen. Wie nog wil genieten van de woonbonus heeft dus nog minder dan drie maanden, want de deadline verstrijkt op 31 december 2019.

“Telefoon staat roodgloeiend”

Sinds de maatregel over de afschaffing van de woonbonus bekend raakte, worden notarissen overstelpt met vragen. De telefoon staat de voorbije dagen “roodgloeiend”, bevestigt notaris en woordvoerder van notaris.be Bart van Opstal. “Mensen willen profiteren van het huidige systeem, dat fiscaal interessant is, en vragen wat ze moeten doen”.

De sector wil dan ook spoedig officieel weten of er al dan niet een overgangsperiode komt zoals in 2014. In dat jaar werd overgestapt van de (fiscaal interessantere) oude naar de nieuwe woonbonus. Toen werd er een overgangsperiode ingevoerd in de vorm van administratieve tolerantie: wie een ondertekend compromis kon voorleggen, kon ook profiteren van het oude systeem van de woonbonus.

“Een notaris moet duidelijkheid kunnen verschaffen in het fiscaal kluwen. Dat kunnen we vandaag niet”, aldus Van Opstal. Doordat veel mensen van de oude woonbonus willen genieten, verwachten de notarissen een opstoot in het aantal transacties dit laatste kwartaal met 5 à 10 procent. “We verwachten een opstoot te vergelijken met 2014 van het aantal transacties”, zegt Van Opstal.

Vastgoedprijzen

In 2020, na de uitdoving dus van de woonbonus, voorspelt men bij notaris.be een afkoeling van het aantal transacties. Veel effect op de prijzen van vastgoed wordt dan weer niet verwacht. “Door het verdwijnen van de woonbonus verkleint wel het besteedbaar inkomen van de kandidaat-kopers, maar anderzijds blijft de rente erg laag. Dat zal het effect van het verdwijnen van de woonbonus compenseren”, denkt Van Opstal.

 

BRON: HLN.BE

Over de auteur

Gerelateerde berichten